Shell heeft in het vierde kwartaal van 2015 veel minder winst geboekt dan een jaar eerder als gevolg van de sterk gedaalde olieprijzen. Het Nederlands-Britse concern maakte woensdag desondanks bekend zijn dividend op peil te houden.

Met het oog op de voorgenomen overname van de Britse gasproducent BG kwam Shell met een tussentijds handelsbericht, waarin een schatting van de resultaten werd gegeven. De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief items, de maatstaf voor het concern en de financiële markten, zal 1,6 tot 1,9 miljard dollar bedragen. In het vierde kwartaal van 2014 was dat nog 3,3 miljard dollar.

Volgens een door Shell zelf bijgehouden gemiddelde schatting rekenden analisten per saldo op een winst op basis van voorraadkosten van 1,97 miljard dollar voor het vierde kwartaal. De bandbreedte van 1,6 tot 1,9 miljard dollar die Shell woensdag meldde, suggereert dat de winst wat lager zal uitvallen dan verwacht.

Het aandeel Shell zakte woensdag bij de opening van de beurs met 4 procent tot 17,19 euro. Shell had hierbij ook last van een hernieuwde daling van olieprijzen, die woensdagochtend in Azië even onder de 28 dollar per vat zakten.

De nettowinst over het vierde kwartaal komt naar verwachting uit op 600 miljoen tot 1 miljard dollar, waar een jaar eerder 595 miljoen dollar in de boeken werd bijgeschreven. Shell wist zijn operationele kosten met 4 miljard dollar te verlagen en rekent op een verdere afname dit jaar.

Dividend Shell blijft gelijk, ook in 2016

Het dividend over heel 2015 is 1,88 dollar, evenals een jaar eerder. Voor dit jaar voorspelt Shell een uitkering van minstens 1,88 dollar per aandeel. Beleggers maakten zich de afgelopen maanden zorgen over het dividend wegens de aanhoudende daling van de olieprijs en de miljarden die Shell wil uitgeven voor de overname van BG.

Shell kondigde het overnameplan in april vorig jaar aan. Toen kwam de koopsom voor BG op ruim 64 miljard euro, maar omdat een groot deel daarvan in aandelen wordt voldaan is dat bedrag inmiddels flink gedaald. BG meldde in een eigen handelsbericht op een jaarwinst te rekenen van minimaal 2,3 miljard dollar, tegen 10,4 tot 10,7 miljard dollar voor Shell.

De aandeelhouders van Shell stemmen op 27 januari over de aankoop. Het concern heeft de zegen nodig van de helft van zijn aandeelhouders om die af te kunnen ronden. Bij BG, dat op 28 vergadert met zijn achterban, is de minimale vereiste 75 procent. Van Shell's grotere aandeelhouders heeft alleen Standard Life Investments aangegeven tegen te zullen stemmen, omdat de deal waarde zou vernietigen.

Shell gaf in het handelsbericht ook productiecijfers en meer informatie over zijn (des-)investeringsplannen. De productie daalde van 3,2 miljoen vaten per dag in het vierde kwartaal van 2014 naar 3 miljoen stuks per dag. Het bedrijf investeerde naar schatting 29 miljard dollar in 2015, 8 miljard dollar minder dan in 2014. Shell en BG zullen dit jaar naar verwachting 33 miljard dollar spenderen. Dat is een afname van circa 45 procent.

In de afgelopen twee jaar verkocht Shell voor meer dan 20 miljard dollar aan onderdelen, veel meer dan de geplande 15 miljard dollar die begin 2014 werd aangekondigd. Op basis van het slagen van de overname van BG voorziet Shell in de periode 2016 tot en met 2018 voor nog eens 30 miljard dollar aan bezittingen af te stoten.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl